piatok 8. februára 2019

KAPRÁRINA MOJÍMI OČAMI

KAPRÁRINA 

Chytamcochcemmf , čo to vôbec znamená?

Keď som si raz dávno kupoval boilies v jednej nemenovanej Košickej predajni, ani som len netušil, že tieto nenápadne guľôčky zmenia svet rybolovu na nepoznanie. Prečo? Budem sa snažiť opísať, ako to v skutočnosti je, prečo som sa vybral svojou cestou a začal s Chytamcochcemmf.
Sám som skúšal , aké to je,keď uprednostníte jednu značku a venujete sa jej,či už sezónu , alebo dva.
V tom čase, sa mi na mojich výpravách darilo a pochytal som neskutočne veľa rýb. Ale boli aj dni,kedy záber od kapra neprišiel.
Vtedy človek premýšľa , čo by mohol urobiť lepšie , akú nástrahu použiť a ako okabátiť kapra.
Vždy tvrdím , že doverovať svojej nástrahe , je základ úspechu. Napadalo ma hrozne veľa vecí.
Keď som rybu nechytil , vždy som si povedal ,nevadí , nabudúce to bude lepšie. A vtedy to prišlo. Padlo teda rozhodnutie , že sa nebudem venovať iba jednej značke boilies ,ale budem chytať na čo chcem a mam to v p...Veď prečo neskúsiť rôzne guličky, od rôznych výrobcov, keď je toho na trhu veľa a vynikajúcej kvality?




Kamarát vždy zostane kamarátom!

Kaprovú scénu sledujem pozorne, či sú to súťaže ,alebo jednotlivci, taktiež chalani, ktorí sa upísali značkám a firmám. Vobec ma neprekvapuje, keď sa dočítam , alebo dopočujem , že sa rybári medzi sebou nezhodli, lebo ten chytá pre tú firmu a druhý zas pre inú.
Obliecť si tričko s nápisom nič neznamená, teda aspoň pre mňa.
Poznám veľa ľudí, rybárov, kaprárov, ktorí chytali spolu v teame, no dnes na seba nemôžu ani pozrieť. Kamaráti by mali držať spolu a je jedno kto kde chytá, na čo chytá pre koho chytá. Mám veľa priateľov v súkromí ale aj  rybárskom živote a vždy sa teším keď ich pri vode stretnem. Máme sa o čom porozprávať a vymeniť si skúsenosti. Mňa rybolov s ľuďmi spája, občas spoznám niekoho o kom som donedávna iba počul, ale rád spoznávam aj obyčajných, skromných rybárov,ktorí chytajú pre seba, pre svoju radosť  rovnako ako ja. Všetko ostatné je iba bonus.






Súkromné vody vs zväzovky.

Čoraz viac sa debatuje o súkromných vodách, ktoré ja veľmi obľubujem. Hlavne preto,lebo šanca uloviť veľkú rybu je vysoká. Keď už na ten súkromák idem, tak tam idem cielene, za veľkou rybou.
Viacerí mi dáte za pravdu, že v našich zväzových vodách je ťažké uloviť kapitálnu rybu. Vody máme síce zarybnené, no prevažne sa chytajú menšie kapre. Príkladom je Šírava, kde sa bežne chytajú kapre o váhe 10+kg a vyššie. Vlastne, bolo tomu tak doposiaľ. Dnes je Slovenské more prerybnené kaprom, násaďákom.
Ale vráťme sa k sukromným jazerám. Čo v skutočnosti ponúkaju? No predsa luxus. Čisto pri vode, možnosť stravovania, hygieny, ubytovania, čo rybári veľmi odcenia. Sám bývam neďaleko súkromného rybníka, preto ho rád navštevujem.






Podložky ,váhy , zaobchádzanie s úlovkom.

Nová vyhláška priniesla veľa zmien. Len podotknem, že v kaprových revíroch, kde je zavedená najväčšia lovná miera a v kaprových revíroch s režimom chyť a pusť, pri love na položenú a taktiež na plávanú, je loviaci povinný mať podložku.
Chrániť rybu a správať sa k nej s úctou, by mala byť samozrejmosť.
Na väčšine súkromných vodách sú podložky súčasťou lovného miesta, takže si ju nepotrebujeme ťahať z domova. Na zväzovkách si s radosťou podložku pribalím.
Vážite si úlovky? Ja áno, ale iba pre seba. Váhy rýb už nikde nezverejňujem. Jednoducho počúvať potom že "ten toľko nemal" alebo "vôbec na toľko nevyzerá"už naozaj nemám za potreby. Závisť ľudí nemá hraníc ani v kaprárine.






Lov kapra na zahraničných vodách. 

Čoraz viac, cestujeme za kaprami do zahraničia. Ja niesom výnimkou, pretože Maďarské vody obľubujem a patria medzi moje srdcovky. Spomínané súkromné jazerá a rybníky sú miestami, ktoré ponúkajú príjemný oddych nielen rybárom. Areále rybníkov disponujú detskými ihriskami a rôznyni atrakciami.
Osobne obľubujem jeden súkromný rybník, ktorý navštevujem dvakrát ročne.
Nádherné ryby, krásne prostredie, veľmi milý personál. Aj preto sa vždy na takéto nádherné vody, rád vraciam a taktiež ich odporúčam svojím priateľom.




Spôsoby lovu kapra, montáže. 

Loviť kapra je možné rôznými sposobmi. Najčastejší spôsob je na ťažko, s použitím olova, alebo kameňa. S jedným návazcom a jedným háčikom. Dnes sú veľmi známe montáže, ktoré kaprári radi používajú, sú to takzvané Rig montáže. Spomeniem napríklad chod rig, zig rig, ronnie rig, D rig. Práve posledná spomínaná Dčková montáž, je moja najobľúbenejšia. Chytám s ňou na pop up guličky a rovnako dobre funguje aj s potápavými boilies. Pre uchytenie guličky používam pri tejto montáži chod boilie screw. Takáto montáž mi priniesla mnoho krásnych úlovkov. Taktiež obľubujem klasické montáže a  takzvaný panáčik.




Na záver by som chcel zdôrazniť, že tento krásny šport ako je rybolov, robím pre seba a nie pre druhých. Teším sa ako z veľkej tak aj z malej ryby. Používam rôzne nástrahy, ktoré mi padnú do oka, alebo mi svojou vôňou pobláznia čuchové bunky.
Ďakujem patrí všetkým ľuďom, ktorí ma podporujú, sledujú ma, všetkým priateľom a rodine.
Teším sa na stretnutia s Vami pri brehoch riek a jazier.



                  Autor:  Jozef Dodi Spielvogel
                               #chytamcochcemmf































Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára