sobota 2. februára 2019

KOŠICKÉ MORE

ŠTRKOVISKO GEČA, KOŠICKÉ MORE 
Vodná plocha štrkoviska s rozlohou 250ha s pomerne štrkovitým dnom,hĺbkou od 1,5m do 6m,vodnou vegetáciou a čistou takmer priezračnou vodou.
                   Pohľad na Nižnú Myšľu
Mapa štrkoviska
Štrkovisko Geča 4-2670 

Moje začiatky a najväčší úlovok :
Vášeň k rybolovu sa vo mne prebudila už v  útlom veku. Mal som 6rokov,keď som dostal prvú udičku a skúšal som chytať ryby. Samozrejme ma k tomu viedol moj otec, pretože je taktiež vášnivý rybár. Naše cesty smerovali práve k štrkovisku Geča. Ako som rástol, rástla aj chuť k rybárstvu. V piatok po škole,som rýchlo utekal domov, aby som už večer mohol nahodiť prúty.
Letné prázdniny,víkendy,vlastne,všetok voľný čas, sme si užívali na tejto 250ha vode.
O úlovky nikdy nebola núdza, krásne sme si zachytali,rôzne druhy rýb. Za zmienku stojí môj rekordný úlovok z roku 2008,kedy sa mi na vábničku podarilo uloviť 162cm sumca v čase, keď vypukol takzvaný sumcový ošiaľ.

Sumec 162cm 

Rád by som Vám opísal, ako vyzerá štrkovisko dnes. Začíname:


Návštevnosť štrkoviska :
Rybári navštevujú Geču v hojnom počte, v každom ročnom období. Voda je obľúbená až na toľko, že dnes je problém sa tam dostať. Partie karavanistov obsadzujú brehy štroviska.Striedajú sa aj 4mesiace v roku. Diskusie o vyhradzovaní si lovných miest, sú na dennom poriadku, v rôznych rybárskych skupinách a na sociálnych sieťach.
Ja osobne som prestal tento revír navštevovať, nakoľko som sa v poslednom období na obľúbené miesta nevedel dostať. Súperiť s ľuďmi, ktorí berú rybu ako potravu, to naozaj nemám za potreby. Neodsudzujem nikoho, rybu si môžeme aj privlastniť, len mi je smutno, že vášnivý kaprári s cieľom, uloviť, vyfotiť a pustiť, nemajú možnosť zachytať si, pretože miesta su nedostupné, obsadené takmer celý rok.



Štrkovisko obklopujú stavby:
Nový šat dostala Geča v podobe stavieb na okolitých brehoch. Nikdy by ma nenapadlo,že na miestach, kde som si kedysi postavil stan, alebo sa vyspal pod holým nebom, bude stáť nejaký dom alebo chata. Domy tu vyrástli, ako huby po daždi. Najväčšia stavba, ktorá lemuje breh štrkoviska je Silva Ranč. Rekreanti a športovci uvítali moderný objekt, no rybárom piatková živá hudba, veľmi na rybárskej idylke nepridáva.





Rybolov očami nás, rybárov:
Voda sa mi páči, aj keď ju momentálne nenavštevujem. Mám ale priateľov rybárov, ktorí tu pár vychádzok v roku absolvujú. Jedným z nich je aj Rastislav Kajla. 
Rasťo je vášnivý rybár, venuje sa najčastejšie lovu kaprov a sumcov.
Dali sme si priateľské stretnutie a trošku som Rasťa vyspovedal.

Čím Ťa štrkovisko Geča najviac priťahuje? 
Rasťo:
Je to veľká vodná plocha,preto ma fascinuje. Taktiež osádka rýb je pestrá. Ryby dorastajú do veľkých rozmerov a váhy kaprov sa pohybujú aj nad 15+kg. Taktiež sa tu nachádza amur, pomerne vo väčšom množstve. Úlovky amurov boli zaznamenané aj cez 20+kg. Keďže viem, aké ryby tu plávajú,rád si sem prídem skúsiť šťastie. Pár exemplárov kapra, sa mi už podarilo aj uloviť. Verím, že voda ukrýva aj väčšie kapre. Ryby tu majú veľmi veľa prirodzenej potravy, čo taktiež sťažuje lov. 





Akú techniku lovu používaš na lov kapra? Nástraha, kŕmenie,návazce? 
Rasťo:
Preferujem hlavne moderný lov na boilies. Kukuricu, tigrie orechy, megakukuricu a rôzne iné partikle, som úplne vynechal,nakoľko mi do kŕmenia chodili malé kapríky.
Snažím sa nerobiť veci zložité, pretože v jednoduchosti je krása. Prispôsobujem tak aj svoje montáže. Klasická šoková šnúra 25lbs-30lbs o dĺžke 20m, klip a olovo.Pod väčší háčik jedna gulička boilies, alebo takzvaný panáčik s pop up.Ako som už spomínal, obľubujem veľké vodné plochy a ďaleké vyvážky. Na Geči je to okolo 150 až 250m. Na veľkých plochách, je potrebné aj veľa kŕmiť. Nemyslím ale masívne zakrmovanie,skôr častejšie prikrmovanie a iba boiliesom.







Je podľa Teba táto voda náročná, alebo je jednoduché uloviť kapitálneho kapra? 
Rasťo:
Uloviť kapitálneho kapra na tejto vode nieje vôbec jednoduché. Voda je veľmi ťažká,nakoľko sa vo vode nachádza sumček americký,ktorého vobec nemám rád a dostal sa sem po povodniach z okolitých močiarov. Po ďalšie je tu veľa mušľových polí. Šnúry a silóny kopírujú štrkové lavice, ktoré su doslova posiaté mušľami-slávkami. Obtiažnosť lovu má ale svoje pozitíva, pretože neumožňuje "konzumentom rybacieho mäsa " bezhlavo drancovať vodu. Aj preto si myslím, že američan Geču svojim spôsobom zachránil. Taktiež verím, že sa čoraz viac, bude chytať kapitálna ryba. Úspech spočíva v šikovnosti rybára a neposlednom rade ,v jeho trpezlivosti.






Chcel by si rybárom niečo odkázať? 
Rasťo:
Áno,veľmi si prajem, aby sme boli všetci k sebe tolerantný. Nemali by sme si závidieť,skôr si radiť a pomáhať.Taktiež by sme nemali odsudzovať rybárov, keď si sem tam ponechajú rybu,predsa im to povoľuje zákon.Samozrejme vždy budem tvrdiť, že kapitálna ryba patrí speť do vody,nie na tanier. 
Chcem sa poďakovať, že som bol oslovený a mohol byť súčasťou tohto článku. Vďaka Dodi. 



Ďakujem Rasťovi za rozhovor a fotografie kaprov. Prajem veľa krásnych chvíľ pri vode a veľa kapitálnych úlovkov.
Je vidieť, že Košické more má svoje poklady, preto je treba si ich chrániť. 






                autor:  Jozef Dodi Spielvogel
                            #chytamcochcemmf












Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára